Onderhoud racefiets

Hoe onderhoud ik mijn racefiets?

Hier vindt u informatie over het eenvoudig zelf en goed onderhouden van uw racefiets

ALGEMEEN

1. Schoonmaken

Reinig na elke fietstocht je fiets goed. Zeker vuil in de bewegende delen van je racefiets kan de levensduur verkorten. Inspecteer daarnaast voor elke tocht of alle bewegende delen vrij bewegen en de remmen goed werken. Het zou (zeker voor de remmen) zonde zijn als je dat pas merkt als je net je eerste sprintje hebt getrokken en moet stoppen.

2. Veilig stallen

Stal je fiets op een plek waar geen schade kan worden veroorzaakt aan het frame/de velgen.

3. Bandenspanning bij langdurig niet gebruiken

Let op de bandenspanning wanneer je je fiets een lange poos niet gaat gebruiken. Wanneer de banden leeg zijn en je fiets steunt er op, dan kunnen er eenvoudig scheurtjes ontstaan en is de band afgeschreven. Dus hang de fiets op of zorg dat de banden op spanning blijven gedurende de stalling.

KETTING / TANDWIELEN

4. Ketting tijdig vervangen

De ketting tijdig vervangen voorkomt dat de tandwielen slijten en dat je niet alleen de ketting dient te vervangen, maar ook de cassette.

5. Tijdig invetten van ketting

Dit om slijtage te voorkomen. Daarnaast oud (opgedroogd) vet verwijderen, om zo het juist schakelen te bevorderen.

6. Ketting niet te schuin schakelen

Hoe rechter de ketting, hoe minder hij slijt. Het is dus niet verstandig om de ketting in de voorste versnelling op het kleine binnenblad te zetten en de achterste versnelling op het kleinste buitenblad. Hierdoor slijt de ketting heel snel. Daarnaast is deze verhouding niet een geen goed verzet.

PEDALEN

7. Pedalen insmeren met vaseline

Voordat je de pedalen in de crank draait, kun je het schroefdraad het beste even met vaseline insmeren. Dit voorkomt dat de pedalen vast komen te zitten, mocht je in de toekomst weer andere pedalen aan willen schaffen.