Merken

Racefietsen zijn er in alle maten en merken!

De meest bekende (Nederlandse) merken zijn:

  • Giant

Giant is van oorsprong ontstaan vanuit Koga (op de eerste frames staat dan ook – Touched by KoGa), maar is inmiddels een zelfstandig merk. Hoofdlocatie zit in Lelystad.

Jaren 90:
In de jaren negentig maakte het merk al frames van Carbon (als tegenhanger van de lichte Vitus frames van Aluminium). De bekendste zijn de Giant Cadex frames, ook wel aangeduid met Giant CFR / CFR1 / CFR2.
Een heel bijzonder frame is de Giant MCR. Deze fiets is zeer aerodynamisch, maar (omdat het niet meer echt op een racefiets lijkt) na 2 jaar verboden door de UCI voor wielerwedstrijden. Sindsdien moet een racefiets altijd de kenmerkende driehoek in het frame hebben zitten. Voor een triathlon kan deze fiets bijvoorbeeld nog wel gebruikt worden.

  • KoGa Miyata

Koga Miyata is ontstaan vanuit de merken Koga en Miyata. Koga vanuit Friesland en Miyata vanuit Japan.
Koga Miyata heeft op haar eigen website alle folders van de afgelopen jaren (met daarin alle modellen) vanaf 1976 online staan:
Brochures Koga vanaf 1976

  • Batavus

Nog een fries merk. Fabriek staat in Heerenveen. Het model Professional (Reynolds of Columbus frame) zijn hier met de hand gespoten en konden op maat gemaakt worden (op verzoek van de klant). Ook voorvorken van overige modellen zijn hier gespoten.

  • Gazelle

Nog zo’n bekend Nederlands fietsenmerk.
In het stalen rossen-tijdperk bekend vanwege de zeer mooie en goede frames van de reeks Champion Mondial AA. Zonde om daar tegenwoordig nog op te fietsen. Gewild als verzamelobject.

  • Jan Janssen

Tourwinnaar welke met het Franse Vitus een eigen merk is begonnen.